Zikrullah

Subhanallah... Alhamdulillah... La ilaha illallah... Allahu akbar... La haula wala quwwata illa billahil a'liyila'zim...

Friday, September 4, 2009

AKU, KAU BERBEZA... AKU, KAU ISTIMEWA...LELAKI
Lelaki bujang kena tanggung  dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh  bapanya.
Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa  anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

BERATKAN?


Hukum menjelaskan anak  lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak  menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya.  Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau
buat tidak baik dosanya  ditanggung oleh suaminya. BERATKAN??
Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh  membantu.

Haram  bagi suami bertanya pendapatan isteri
lebih-lebih  lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini.
Banyak lagi  lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak  dibayangkan beratnya  dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan  semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang  daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa  yang ditanggung (ikut kajian laa...) Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya  yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak  tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.


WANITA  
Auratnya lebih  susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu  keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.
Saksinya kurang berbanding lelaki.  Menerima pusaka kurang dari lelaki. Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan  melahirkan anak. Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada  isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang  dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada  lelaki.


Pernahkah  kita lihat sebaliknya???
Benda yang mahal  harganya akan dijaga  dan dibelai serta disimpan di tempat yang tersorok  dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah. Betul? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada  suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? Wanita menerima pusaka  kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu  diserahkan kepada  suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu  menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak. Wanita perlu  bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi  setiap saat dia  didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi  ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya  diampun ALLAH (dosa kecil). Di akhirat kelak, seorang lelaki akan  dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: isterinya, ibunya, anak  perempuannya dan saudara perempuannya.
Manakala seorang wanita pula,  tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini: suaminya,ayahnya,  anak lelakinya dan saudara lelakinya. Seorang wanita boleh memasuki pintu  Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat  sahaja: sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat  suaminya dan  menjaga kehormatannya. Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang  fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.


MasyaALLAH...sayangnya  ALLAH pada wanita ....
Seorang wanita  adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki, tetapi  ingatlah wahai lelaki... kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka  dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin... maka dengan  keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya... supaya kelak  masing2 lelaki dan wanita dapat pulang menghadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA.."Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang Neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliah), lalu Allah selamatkan kamu dari Neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayatNya". (Surah Ali-Imran ayat 103)

WALLAHU A'LAM...


No comments: